Агенда На Активности За 15 Јули На Македонски Јазик

Üsküp Büyükelçiliği 11.07.2018
Скопје, 11 јули 2018 година

ИЗВЕСТУВАЊЕ

Под покровителство на Амбасадата на Република Турција, во координација со Советништвото за верски работи, ТИКА и Турскиот културен центар Јунус Емре – Скопје, по повод одбележувањето на две години од неуспешниот обид за државен удар во нашата земја се предвидува организирање на разни активности. Агендата на активностите е приложена подолу.

Со почит,

АМБАСАДА НА РЕПУБЛИКА ТУРЦИЈА

АГЕНДА НА АКТИВНОСТИ

Петок, 13 јули 2018 година

12:20Церемонија на читање Коран пред Петочната молитва (Џума намаз) во Мустафа Пашината џамија – Скопје, во спомен на загинатите жртви (шехиди) од 15 јули. Молитвите ќе бидат читани од страна на Исрафил Думан - Имам хатип од Џамијата Хумајун’у Абад во Истанбул, Аббас Јахја при Теолошкиот факултет во Универзитетот Тракија – Едрене и Елјеса Асани – Имам од Џамијата во Село Здунје.

Недела, 15 јули 2018 година

10:30Под покровителство на Амбасадата на Република Турција во Скопје Комеморативна церемонија организирана во координација со ТИКА и Турскиот културен центар Јунус Емре – Скопје, по повод одбележувањето на две години од неуспешниот обид за државен удар во нашата земја.

17:00 Читање Мевљуд во спомен на нашите жртви (шехиди) во Џамијата во Село Коџаџик – Центар Жупа.

17:30Марш на почитта од Џамијата во Село Коџаџик до Спомен куќата на Али Риза Ефенди

18:00Во спомен на нашите жртви (шехиди) во околината на Спомен куќата на Али Риза Ефенди засадување на дрвца на тема
Жртви (шехиди) на отпорот на 15 јули

18:30-20:00Панел на тема Национално единство и рефлектирање на демократијата во Балканот – Моќна Турција, моќен Балкан”

23:00Дежуртсво на демократијата пред Амбасадата на Република Турција – Протоколарен влез (ул. Самоилова бб) организирана од страна на Унијата на меѓународни демократи -

UID (Union of International Democrats)

#15TemmuzDIŞ


Pazartesi - Cuma

09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00

"Konsolosluk Başvuruları 09.30 - 12.00 ve 14.00 - 16.00 saatleri arası alınır."
1.1.2018 1.1.2018 Yılbaşı
6.1.2018 6.1.2018 Ortodoks Noel arifesi (Ortodoks Makedonya vatandaşlarının bayramı)
8.1.2018 8.1.2018 Ortodokos Noeli
19.1.2018 19.1.2018 Suya Haç Atma Töreni (Vodici) (Ortodokos Makedonya vatandaşlarının bayramı)
27.1.2018 27.1.2018 Aziz Sava Bayramı (M.C.’ndeki Sırp Toplumu’nun Bayramı)
2.4.2018 2.4.2018 Paskalya (Katolik Makedonya vatandaşlarının bayramı)
6.4.2018 6.4.2018 İyi Cuma, Ortodoks Paskalya Öncesi Cuma (Ortodoks Makedonya vatandaşlarının bayramı)
8.4.2018 8.4.2018 Uluslararası Romanlar Bayramı (M.C.’ndeki Roman Toplumu’nun Bayramı)
9.4.2018 9.4.2018 Paskalya
1.5.2018 1.5.2018 İşçi Bayramı
23.5.2018 23.5.2018 Ulah Milli Bayramı (M.C.’ndeki Ulah Toplumu’nun Bayramı)
24.5.2018 24.5.2018 „Aziz Kiril ve Metodiy“ Genel Slav Eğitimcileri Bayramı
25.5.2018 25.5.2018 Ruhlar Günü, Ruhlar Günü Öncesi Cuma (Ortodoks Makedonya vatandaşlarının bayramı)
15.6.2018 15.6.2018 Ramazan Bayramı
2.8.2018 2.8.2018 Cumhuriyet Bayramı (İlinden Ayaklanması Bayramı)
21.8.2018 21.8.2018 Kurban Bayramı (Sadece Müslüman vatandaşlar için)
28.8.2018 28.8.2018 Büyük Meryem Ana Günü (Ortodoks Makedonya vatandaşlarının bayramı)
8.9.2018 8.9.2018 Bağımsızlık Bayramı
19.9.2018 19.9.2018 Yom Kippur Bayramı (M.C.’ndeki Yahudi Toplumu’nun Bayramı)
28.9.2018 28.9.2018 Boşnakların Uluslararası Bayramı (M.C.’ndeki Boşnak Toplumu’nun Bayramı)
11.10.2018 11.10.2018 Halk Ayaklanması Bayramı
23.10.2018 23.10.2018 Makedon Devrimi Mücadelesi Bayramı
1.11.2018 1.11.2018 Azizler Günü (Katolik Makedonya vatandaşlarının Bayramı)
22.11.2018 22.11.2018 Arnavut Alfabesi’nin Bayramı (M.C.’ndeki Arnavut Toplumu’nun Bayramı)
8.12.2018 8.12.2018 “Aziz Kliment Ohridski” Bayramı
21.12.2018 21.12.2018 Türkçe Eğitim Bayramı (M.C.’ndeki Türk Toplumu’nun Bayramı)
25.12.2018 25.12.2018 Noel’in birinci günü (Katolik Makedonya vatandaşlarının Bayramı)